maanantai 23. kesäkuuta 2008

Oman talouden budjetointia

Miljonääriblogista bongasin kirjoituksen oman talouden budjetoinnista.

Meillä havahduttiin noin vuosi sitten seuraamaan talouden menoja. Joka ainoa sentti kirjattiin ylös puolen vuoden ajan ja katsottiin mihin se raha oikein kuluu. Asumiskustannukset, sähkö, puhelin yms. kuukausittaiset kulut pysyivät aika vakioina, mutta päivittäistavarakuluissa oli aivan uskomattomia heittoja eri kuukausien välillä. Puolen vuoden aikana suuri- ja pienikulutuksisimman kuukauden ero oli lähes kaksinkertainen.

Tähän löytyi helposti kaksi syytä. Suunnittelemattomuus ostoksien teossa ja kortilla maksaminen. Kun mitään ei oltu suunniteltu etukäteen, ostokset tuli tehtyä "kaipa tätäkin tarvitaan"- periaatteella. Muovirahalla maksaminen taas ei anna oikeata kuvaa ostosten hinnasta, koska rahaa ei fyysisesti näekään. Ainoana muistutuksena on tilisaldon pieneneminen ja kuukausittain jälkikäteen tuleva luottokorttilasku joka jaksaa joka kerta kauhistuttaa yhtä paljon.

Teimme vuoden alussa seuraavanlaisen ratkaisun. Valitsimme puolen vuoden jaksolta pienikulutuksisimman kuukauden ja pyöristimme sen ylöspäin seuraavaan 50 euroon. Tähän lisäsimme arvioidut kuukauden polttoainekustannukset, jotka meillä ovat kohtuullisen vakiot edellyttäen ettei bensan hinta enää hirveästi loikkaa ylöspäin. Joka kuukauden alussa käymme nostamassa tämän summan pankkiautomaatista ja kuukausi mennään niillä mitä käytössä on. Lisäksi teemme viikon ruokalistan etukäteen, jolloin päivittäistavaraostosten suunnittelu on paljon helpompaa.

Miten tämä on sitten vaikuttanut kuluihin? Nyt kuluvan kuun lopussa tulee puoli vuotta täyteen uudella systeemillä ja edelliseen saman mittaiseen jaksoon verrattuna päivittäistavarakulut ovat pienentyneet vaatimattomasti 34%. Kuukauden alussa nostetut rahat ovat riittäneet mainiosti ja mistään ei ole jääty paitsi.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei

Laitoin kommentin jo tuonne miljonääriblogiinkin, mutta teinpä minäkin ison kasan vastaavaa tekstiä samaisen artikkelin pohjalta.

Artikkelisarjan nimeksi tuli Säästämisen perusteet.